B-Brave


B-Brave was een boyband uit Nederland, opgericht en bedacht door The Imagineer. Be Brave bestond uit Kaj van der Voort, Samuel Leijten, Cassius Verbond, Dioni Jurado-Gomez en Jai Wowor. B-Brave eindigde in 2013 als derde in het Nederlandse talentenjachtprogramma X-Factor.

De vijf jongens hadden voor het vormen van B-Brave al ervaring met musicals en hebben elkaar leren kennen door de artiestenopleiding. Van der Voort, Leijten en Jurado-Gomez hebben gespeeld in de musical Ciske de Rat en Van der Voort tevens in de musical Tarzan, waar ook Wowor in heeft gespeeld. Verbond was een danser van Ralf Mackenbach. Bij hun deelname aan het vijfde seizoen van X Factor in Nederland bereikten ze de finale. In de finale werden ze derde.

Op 17 juli 2013 tekenden ze een platencontract bij Sony Music Entertainment. B-Brave gaf een jaar later aan dat ze aan een Engelstalig repertoire wilde gaan werken, om zodoende de kans op een succesvolle carrière in het buitenland te vergroten.

De leden van de band maakten op 7 maart 2017 bekend dat ze in “gezamenlijk overleg” hadden besloten te stoppen, zonder nadere uitleg te geven. De afscheidsconcerten van B-Brave vonden plaats op 29 en 30 april 2017.

Op 6 juli 2013 verscheen hun eerste single, Up, later volgden onder andere Bij mij en Als je van mij bent. Op 10 oktober 2014 brachten ze hun debuutalbum De eerste date uit en op 3 juli 2015 de single Verleiden van hun nog nader uit te brengen ep. Op 16 oktober 2015 kwam de single Tot in de nacht uit, welke ook de titelsong is voor de Nederlandstalige speelfilm Fashion Chicks. Op 20 mei 2016 brachten ze het nummer One Night Stand uit, dat voorkomt op hun ep Los.

In 2014 won B-Brave de XITE Kickstart Award voor beste nieuwkomer. Hun videoclip ‘Bad’ sleepte de ‘Beste Video 2014′ in de wacht van VEVO Nederland. Eveneens in 2014, won B-Brave de Nickelodeon’s Kid’s Choice Award ‘Favoriete Act Nederland/België’. Deze prijs wonnen zij in 2015 voor een tweede keer, dit was nog niet eerder voorgekomen en zij zijn daarmee de eerste act die deze prijs twee jaar op een rij in ontvangst mochten nemen. Ook in 2016 zijn ze weer genomineerd voor de kid`s choice award. In 2015 zijn ze weer genomineerd voor XITE Awards, ditmaal in de categorieën ‘Beste Pop’ en ‘Streetteam’. Ook zijn zij weer genomineerd voor beste video van 2015 door VEVO Nederland voor hun video ‘Verleiden’.

In 2014 ontving Kaj van der Voort de eer van ‘Hittegolf Hunk’ van het jaar vanuit Hitkrant en een jaar later, in 2015, sleepte Samuel Leijten dezelfde Hitkrant Hittegolf Hunk Award in de wacht. Kaj ontving in 2015 een prijs van Hitkrantvoor ‘Hottest hairdo’. In 2016 ontving Van der Voort voor de derde keer een Hittegolf Award, ‘Hittegolf Hunk 2016’.

In 2016 waren ze weer genomineerd voor een Kids Choice Award en daarna wonnen ze hem ook.

B-Brave ontving in 2016 een gouden en platinaplaat voor de single One Night Stand met Sevn Alias.